Pomoc s tlumočením, překladem a zajištěním výuky pro uprchlíky z Ukrajiny

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

Univerzita Karlova společně s dalšími vysokoškolskými institucemi chce dostát své humanistické tradice, a proto shání každého, kdo umí rusky nebo ukrajinsky a je ochoten pomoci. Pedagogická fakulta v současné chvíli organizuje všechny dobrovolníky, kteří jsou ochotni pomoci, viz následující nabídka:

1) Sháníme dobrovolníky, kteří budou pomáhat při uprchlické vlně s tlumočením a překlady. A to z ukrajinštiny i ruštiny do češtiny a naopak. Je potřeba ovládat ruštinu nebo ukrajinštinu na úrovni B1 nebo B2 a výš.

Cílem je zajistit základní překlady a tlumočení pro případné uprchlíky.

2) Sháníme studenty učitelských oborů nebo učitele pro výuku či doučování dětí uprchlíků z Ukrajiny. Je potřeba ovládat ruštinu nebo ukrajinštinu na úrovni C1 nebo C2.

Cílem je zajistit lidskou sílu do státem zřizovaných škol, skupin a dalších zařízeních a udržet tím vzdělávání dětí uprchlíků co nejdéle.

V případě potřeby bude tento seznam předán vládě České republiky. Ti z Vás, kteří mají možnost a chuť tímto způsobem pomoci, vyplňte prosím dotazník Pedagogické Fakulty Univerzity Karlovy zde.

Zároveň vás chceme požádat o pomoc: pokud víte o konkrétní systémové potřebě, kterou vnímáte, a ve které by FF mohla pomoci, informujte nás. Pokud vidíte cestu, jak by FF mohla vám samotným pomoci pomáhat dalším, rovněž nám dejte vědět. Vzájemná pomoc nemůže fungovat bez efektivní komunikace.

Náš student Jan Palach řekl, že člověk musí bojovat s tím zlem, na které právě stačí. Musí. Obětoval tomu boji vše. Jsme v tom boji společně. Svoboda je jen jedna.

Děkujeme Vám!

Úvod > Aktuality > Pomoc s tlumočením, překladem a zajištěním výuky pro uprchlíky z Ukrajiny