Pozvánka na online kurzy Masarykovy univerzity

Vážené kolegyně, vážení kolegové,
upozorňujeme na možnost účastnit se v online formě zajímavých kurzů Masarykovy univerzity v Brně.
Jedná se o následující kurzy:
Stříbrný věk ruské literatury
prof. PhDr. Josef Dohnal, CSc.
Předmět navazuje na studium ruské literatury 19. století a ukazuje na specifika vývoje ruské literatury přelomu 19. a 20. století v jejich návaznosti na evropské literatury a filozofii. Všímá si dynamiky literárního vývoje, hlavních uměleckých směrů, nejvýznamnějších představitelů ruské literatury a jejich děl, a to ve spojení s významnými dějinnými událostmi (rusko-japonská válka, neklidná léta 1905–1907, I. světová válka, revoluční rok 1917), mimo jiné pak i otázek vývoje v ruské literatuře po roce 1917 a s tím spojené ruské literární emigrace.
Kurz se vyučuje každé pondělí 18:00-19:40 prostřednictvím MS Teams
Rusko-česká ekvivalence
doc. PhDr. Jiří Gazda, CSc.
Cílem předmětu je systematické poučení o problematice ekvivalence v překladu obecně a rusko-české ekvivalence především na úrovni lexikální, syntaktické, stylistické a textové zvlášť a následné procvičování rusko-české a česko-ruské ekvivalence jednak na speciálních cvičeních, jednak na vybraných jevech z ruských a českých odborných, publicistických a uměleckých textů. Zvláštní pozornost je věnována především jevům diferenčním a interferenčním na jednotlivých úrovních jazyka s důrazem na jevy lexikální (úroveň pojmenování).
Kurz se vyučuje každý čtvrtek 10:00-11:40 prostřednictvím MS Teams
RSb051 Ruské umění a kultura
Mgr. Josef Šaur, Ph.D.
Jedná se o přehledový kurz. Cílem předmětu je podat ucelený výklad o klíčových etapách vývoje ruského umění od nejstarších dob až po současnost. Během přednášek se studenti seznámí s ruskou architekturou, malířstvím, sochařstvím a vývojem ruského filmu. Důraz bude kladen na poukázání souvislostí mezi literárním vývojem a dalšími druhy umění.
Kurz se vyučuje každou středu 18:00-19:40 prostřednictvím MS Teams
RSn097 Ruské politicko-společenské myšlení a literatura
Mgr. Josef Šaur, Ph.D.
Náplň předmětu se pohybuje mezi dějinami myšlení a literárními dějinami. Kurz seznámí studenty se specifickou rolí ruské literatury, která vlivem historických okolností musela někdy plnit roli platformy pro společenské a politické diskuse. Hlavní část výkladu se bude soustředit na dobu „dlouhého“ 19. století. V seminární části uplatní studenti získané znalosti z přednášek při interpretaci vybraných děl ruské literatury v samostatných referátech. Nezbytným předpokladem pro úspěšné absolvování předmětu je samostatná četba.
Kurz se vyučuje každou středu 14:00-15:40 prostřednictvím MS Teams
Úvod > Aktuality > Pozvánka na online kurzy Masarykovy univerzity