Výběrové přednášky 2020/2021

Milí studenti,

rádi bychom Vás upozornili na čtyři nové výběrové přednášky, které se budou na Ústavu východoevropských studií učit v zimním semestru 2020–2021. Všechny čtyři přednášky byly zařazeny do výuky, aby obohatily nabídku témat, které nebyly dosud v nabídce ÚVES příliš zastoupeny, nebo jen rámcově a které významným způsobem mohou rozšířit vaši expertízu v oblastech metodologického uchopení současných klíčových témat a taktéž bádání o východní Evropě a Rusku.

Výběrová přednáška dr. Jaroslava Kurfürsta „Geopolitická kultura a geopolitické myšlení Ruska“ nabídne pohled na ruskou geopolitickou kulturu, geopolitické myšlení a jeho východiska v historickém průřezu. Součástí kurzu bude diskuse o formování geopolitických myšlenkových konceptů Ruska v 19. století, geopolitickém vývoji SSSR a především o geopolitických školách současného putinovského Ruska. Kurz bude směřovat k porozumění roli Ruska v současném světě a k diskusi o ruské zahraniční politice. Kurz výrazně doporučujeme všem, kteří se chtějí věnovat současné politické realitě Ruska a otázkám zahraniční politiky, i proto, že je vyučován významným českým diplomatem a politickým geografem, jenž je od roku 2019 mimořádným a zplnomocněným zmocněncem MZV pro východní partnerství. Je též autorem významné knihy Příběh ruské geopolitiky (2018).

Výběrová přednáška dr. Aleny Markové „Metodologie historických věd“ je určena zejména po studenty, kteří se chtějí zaměřit při psaní svých absolventských prací na dějiny. Cílem kurzu je seznámit studenty s teoretickými a praktickými základy badatelské práce historika, zlepšit analytické dovednosti během práce s textem a podpořit schopnosti akademického psaní. Teoretická rovina kurzu zahrnuje seznámení se s řadou teoretických metod a postupů historika. Absolvování tohoto kurzu výrazně pomůže při formulování a při strategii psaní historických studentských prací. Vyučující je významným odborníkem v teoretických a metodologických aspektech historikovy práce a žákyní jednoho z nejvýznamnějších novodobých českých historiků prof. Miroslava Hrocha.

Výběrová přednáška dr. Andreji Mesarić „Gender in Muslim Eastern Europe and Central Asia“ se zaměří na genderové aspekty ve východní Evropě a ve Střední Asii. Jedná se o multidisciplinární přednášku, díky které se studenti seznámí nejen s fakty genderové politiky v této části světa, ale též s metodologickými východisky tohoto tématu. Přednáška bude vyučována v anglickém jazyce odbornicí na genderové aspekty ve východní Evropě 20. století. Andreja Mesarić je členkou mezinárodního vědeckého týmu PRIMUS, působícího od začátku tohoto roku při Ústavu východoevropských studií.

Výběrová přednáška Radomyra Mokryka „Ukrajina ve 20. století“ je věnována klíčovým událostem ukrajinských dějin v době od první světové války po současnost a zaměřuje se na politický, společenský a kulturní vývoj. Hlavním cílem zařazení této přednášky je prohloubení areálové nabídky Ústavu východoevropských studií a obeznámenost s klíčovými součástmi bývalého Sovětského svazu a jejich vývoje ve 20. a 21. století. Radomyr Mokryk je členem mezinárodního vědeckého týmu PRIMUS, působícího od začátku tohoto roku při Ústavu východoevropských studií.

Úvod > Aktuality > Výběrové přednášky 2020/2021