Výstava „Století Lotyšska“

Velvyslanectví Lotyšské republiky a Česko-lotyšský spolek zvou na výstavu STOLETÍ LOTYŠSKA!

U příležitosti oslav sto let Lotyšska zve Latvijas vēstniecība Čehijā / Lotyšské velvyslanectví v České republice a Česko-lotyšský spolek na výstavu „Století Lotyšska“, kde se budou moci návštěvníci od 26. listopadu do 16. prosince seznámit s nejdůležitějšími událostmi lotyšské historie od vyhlášení Lotyšské republiky 18. listopadu 1918.

Výstava pojednává o historii Lotyšska posledních sta let, kdy z každého období vybírá příznačné hodnoty, aktuality a události, na jejichž příkladu lze nejlépe poznat, jak se měnilo nahlížení na Lotyšsko. Zobrazeny nejsou jen období rozkvětu lotyšského státu, ale také jeho krize, nejistoty a tragédie. Tyto alternativní názory na samostatnost Lotyšska a zničení státu se podepsaly na vzniku moderní lotyšské společnosti, jejím vnímání a tom, co si s sebou nese po předchozích generacích. Hlavním motivem výstavy je hledání odpovědi na otázku, co je to Lotyšsko.

V pražské pasáži Lucerna bude k nahlédnutí putovní verze výstavy „Století Lotyšska“ v češtině, kterou společnými silami vytvořilo 68 lotyšských muzeí za finanční podpory Ministerstva zahraničních věcí Lotyšské republiky. Původní verze je vystavena v Národním lotyšském historickém muzeu v Rize.

Členové Česko-lotyšského spolku výstavu doplnili informacemi o česko-lotyšských vztazích a vzhledem k místu konání výstavy – také o díle Václava Havla v Lotyšsku. V Lotyšsku byl Václav Havel znám nejprve jako disident, poté jako prezident, a nakonec jako spisovatel. Stal se nositelem nejvyššího lotyšského státního vyznamenání, čestným doktorem Lotyšské univerzity v Rize a zájem o jeho dílo v Lotyšsku trvá dodnes.

Co? Výstava Století Lotyšska
Kdy? 26. 11. 2018 – 16. 12. 2018
Kde? Pasáž Paláce Lucerna (Štěpánská 61, Praha 1)
Vernisáž: 26. 11. 2018 v 18 hodin
Výstava je volně přístupná po celou dobu konání
Vstup zdarma

Pro média:
Velvyslanectví Lotyšské republiky v České republice
Adresa: Hradešínská 3, 101 00 Praha 10
Tel.: +420 255 700 881
E-mail: embassy.czech@mfa.gov.lv
www.mfa.gov.lv/prague

Česko-lotyšský spolek
www.lotyssko.unas.cz

Úvod > Aktuality > Výstava „Století Lotyšska“