Proběhl první ročník Letní školy Borise Němcova v Praze

Ve dnech 16. července až 3. srpna 2018 Filozofická fakulta Univerzity Karlovy hostila první ročník Letní školy žurnalistiky a sociokulturních studií Borise Němcova. Role hlavní pořadatelky se ujala Žanna Němcovová, v minulosti redaktorka ruského televizního kanálu RBK a v posledních několika letech novinářka Deutsche Welle.

Samotná škola představuje společný projekt Fondu Borise Němcova za svobodu se sídlem v Bonnu a Akademického centra Borise Němcova pro výzkum Ruska FF UK. Účast na ní nebyla omezena věkem, dosaženým vzděláním, akademickou hodností či dosavadní pracovní zkušeností. Přímé náklady spojené s její realizací (ubytování, stravování, přednáškový a doprovodný program) na sebe v plné míře převzali organizátoři. Podmínkou se stala znalost ruštiny jako společného dorozumívacího jazyka, v němž probíhala výuka i následné diskuze. Důležitou, nutnou součástí každé přihlášky byl konkrétní projekt, s jehož přípravou se počítalo v průběhu pražského pobytu.

Díky renomé hlavní organizátorky, mezinárodní prestiži Univerzity Karlovy i atraktivitě Prahy jako křižovatky dějin a kultur nepřekvapí, že na 30 míst vyčleněných pro účastníky byl podán mnohonásobně větší počet přihlášek, konkrétně více než 450. Mezi studenty školy se tak ocitli zájemci nejen z Ruska, ale i z Běloruska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Německa, Moldavska, Ukrajiny, USA.

 

Více informací a fotografie – ZDE.

Úvod > Aktuality > Proběhl první ročník Letní školy Borise Němcova v Praze